BM, Libya’daki göçmenlere yönelik gözaltı operasyonlarından endişe duyuyor
Birleşmiş Milletler (BM) Libya’daki Güçlendirme Misyonu (UNSMIL), göçmenlere yönelik gözaltı operasyonları nedeniyle ülkenin alarma geçtiğini duyurdu.
Konuyla ilgili olarak UNSMIL’in Facebook hesabından yapılan açıklamada, Libyalı yetkililerin binlerce erkek, kadın ve çocuğu sokaklardan ve evlerden gözaltına aldığı, ayrıca “kaçakçı depoları ve kampları” olarak kullanılan yerlere baskınlar düzenlediği belirtildi.
Bu kişilerin çok kalabalık ve sağlıksız koşullarda tutulduğu aktarılan açıklamada, “Göçmenlerin ülke genelinde keyfi olarak gözaltına alınmasından endişe duyuyoruz. Bu göçmenler arasında hamile kadınlar ve çocuklar da var. Libya’ya girenler de dahil binlerce kişi var. yasal olarak, gerekli soruşturma veya soruşturmalara tabi tutulmuşsa, yasal işlem yapılmaksızın sınır dışı edilebilir.” terimler kullanıldı.
Açıklamada, sosyal medya alanlarında göçmenlere yönelik gözaltı ve sınır ötesi uygulamalar ile yabancılara yönelik nefret söylemi kullanımının “endişe verici düzeyde” arttığı belirtilirken, Libyalı yetkililere itaat çağrısında bulunuldu. göçmenlere karşı uluslararası yükümlülükleri nedeniyle.
Açıklamada, BM’ye bağlı kuruluşlar ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının tutuklu göçmenlere ulaşmada herhangi bir engelle karşılaşmaması da talep edildi.
Konuyla ilgili Libya makamları henüz bir açıklama yapmadı.
Libya’daki insan hakları araştırma misyonunun 27 Mart’ta yayınladığı raporda, göçmenlerin Libya’daki gözaltı merkezlerinde ve ima edilen cezaevlerinde cinsel köleliğe maruz kalmış olabileceği ihtimali için makul gerekçelerin bulunduğu belirtildi.
Rapor, göçmen kaçakçılığı, köleleştirme, zorla çalıştırma ve hapsetmenin bireylere, gruplara ve devlet kurumlarına büyük gelirler getirdiğini savundu.
Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanlığı ve Temsilciler Meclisi İçişleri Komisyonu, BM’nin ülkedeki göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu kınadı.
Libya üzerinden Sahra Çölü ve Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin bir kısmı insan kaçakçılarının eline düşüyor, bir kısmı da çölde ya da denizde ölüyor.